Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sutparasicom/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Doğum Rapor Parası Nereden Çekilir
Birçok yardımda olduğu gibi özellikle PTT ve Ziraat Bankalarından çekilmektedir. Ayın 8-14’ü tarihleri arasında yatırılmaktadır. Doğum rapor parası tamamen sizin şahsi iş hayatınızla ilgilidir. Doğum yapan anneler için 2 ayrı yardım türü daha bulunmaktadır. Bunlardan biri makalemde yazdığım süt parası diğeri ise doğum parasıdır. Yeni doğum yapan bir anne bu üç yardımı da alabilmektedir. Kesinlikle biri birine engel olmamaktadır. 2017 yılında bu şartlar altın doğum yapan bir anne devletten toplamda finansal anlamda çok büyük destek sağlayacak olan 4531 TL bir nakdi yardım alabilmektedir.
Doğum Raporu Kaç Gün
Doğum raporu toplamda 16 haftalık bir rapordur. Rapor 8 hafta doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra şeklinde verilmektedir toplam 112 güne tekabül etmektedir. Çoklu gebelik durumlarında ise 10 hafta doğum önce 8 hafta doğum sonrası şeklinde 18 hafta olur ve bu durumda da 126 gün gibi bir sayıya tekabül eder. Doğuma 8 hafta kaldığına dahil raporu uzman doktorunuz verir. Fakat çalıştığınız iş bedensel faaliyetleri az kullandırıyorsa bu izin kendi isteğiniz dâhilinde 3 haftaya kadar verilmeyebilir. Bu raporu da doktorunuz yine aynı şekilde kendi inisiyatifine göre vermektedir. Bu durumda şöyle bir avantajınız oluyor doktorunuz kabul ederse durumu, kalan 5 haftalık raporu da doğumdan sonraya ekleyip kullanabiliyorsunuz. Böyle olunca tekli gebelikte doğum sonrası 13 çoklu gebelikte ise 15 hafta izin kullanabiliyorsunuz.
Ayrıca doğum yapan anne işe döndükten sonra kurallar gereği bebek için emzirme hakkına sahiptir. Yani bebeğini emzirmek için gidip gelebilir.
Doğum İzninde Sigorta Primi Yatıyor Mu
Doğum izninde tabi ki para işverenin maaş ödemek gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat bazı işverenler inisiyatifini kullanarak doğum raporu süresince çalışmadığı primleri yatırabiliyor. İsterse maaş ödeyip sigortanızı da yatırabilir. Bu birazda ne tür bir işte çalıştığınız ve statünüz ile alakalı bir durum sanırım. Durum rapor almanıza hiçbir engel teşkil etmemektedir. Maaşınızı ve sigorta primini ödeyen işverene eğer isterse doğum parasını sizden talep edebilme hakkına sahiptir. Parayı verseniz bile bu durumda avantajınız priminizde hiçbir eksilme olmamasıdır.
Doğum Rapor Parası Sorgulama
Doğum parası sorgulama işlemini de diğer sorgulamalar gibi E-Devletten yapabilirsiniz. Bunun için Burdan giriş yaptıktan sonra açılan sayfada bilgileri gerekli yerlere girerek giriş yapabilirsiniz. EDevlet girişi için T.C kimlik numarası, şifresi için de PTT’den şifre alarak sisteme giriş yapabilir. doğum raporu parası online olarak ücretsiz bir şekilde sorgulayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Doğum Rapor Parası Hesaplama başlıklı makalemizde doğum parası hesaplama ve süt emzirme parası hesaplama hakkında bilgiler verilmektedir.