iSveç Çocuk Yardımı Parası

İsveç’te Sosyal Yardım Kaç Krondur

İsveç devleti “sosyal hizmet yasası” (socialtjänstlagen) gereğince, belediyeler aracılığıyla muhtaç olan herkese karnını doyuracağı ve asgari temel ihtiyaçlarını karşılayacağı belli bir tutarda parayı bağışlar ve başını sokacağı bir evin kirasını karşılar.

Bu yasal sosyal yardımdan dolayı hiçbir yurttaş hiçbir zaman herhangi bir siyasi partiye  ya da belediyeye kendini borçlu hissetmez ve seçimlerde verdiği oyu etkilemez.

Zaten İsveç’in sağdan sola tüm siyasi partileri yasa gereği yapılan sosyal yardımı temel bir insani hak olarak gördükleri için bunu seçim malzemesi yapmaz.

Halk arasında bilinen yaygın adı “sosyal yardım” (socialbidrag) olan para yardımının resmi adı “ekonomik yardım” (ekonomiskbistånd) ya da “geçim desteği” (försörjningsstöd) dür.

iSveç Çocuk Parası Yardımı

Kimler sosyal yardım alabilir

Asgari temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar geliri olmayan muhtaçlar, aylık geliri ailesini geçindirmeye yetmeyenler, sigortasız işsizler, mülteciler, çok düşük gelirliler ya da geçici ekonomik sıkıntısı olanlar alabilir.

Sosyal yardım nereden alınabilir

Oturulan belediyeden alınır !
Muhtaçlara sosyal yardım ödemekle yasa gereği belediyeler yükümlü oldukları için İhtiyaç sahibi kişiler sadece ikamet ettikleri ve nüfusuna kayıtlı oldukları belediyenin “sosyal birimi’ne sosyal yardım başvurusunda bulunabilir.

Sosyal yardım hangi ihtiyaçları kapsar

Sosyal yardım öncelikle barınma ve beslenmeye ilişkin temel ihtiyaçları kapsar. Sosyal yardım ihtiyaç sahibine genellikle nakit para olarak ödenir.

Ev geçindirmesi dışında ayrıca örneğin ilaç, gözlük, diş bakımı ve ev eşyası ihtiyacı gibi ekstra giderler için de ayrıca Sosyal yardım (ekonomiskbistånd) alınabilir.

Sosyal yardım, asgari temel ihtiyaçları (yiyecek, giyecek, temizlik vb.) karşılamaya yetecek şekilde hesaplanan ve hükümetçe her takvim yılı başında belirlenen, aynı zamanda her belediye için aynen geçerli olan asgari standart tutarı “riksnorm” kadar yapılır.

Belediyeler muhtaç kişilere ve ailelere bu en az tutarın (riksnorm) altında sosyal yardım yapamaz ama isterse üstünde yapabilirler !

Hanenin tüm mevcut nakit geliri ve eğer varsa mülkleri söz konusu aileye ya da kişiye yapılacak olan sosyal yardım imkanını ve tutarını etkiler.

Asgari Geçim Yardımı‘na (försörjningsstöd) ilişkin kurallar Sosyal Hizmet Yasası (Socialtänstlagen) de yazılıdır.

Buna göre “kendi geçimini sağlamakta zorluk çeken her vatandaşın kamu (belediye) yardımıyla ortalama bir standartta yaşamını bağımsız biçimde sürdürebilme” garantisi vardır.

Sosyal yardım alma şartları nelerdir

Sosyal yardım alma hakkının en önemli yasal şartlarından birisi: geçimini sağlayabilmek için için elinden gelen çabayı göstermiş olmak ve çalışabilir durumda olanların “iş arıyor” olarak İş Bulma Kurumu’na yazılmış durumda olmasıdır.

Sosyal yardım konusunda ayrıntılı bilgiyi kendi belediyenden alabilirsin. Yardım başvurunu ancak oturduğun belediyenin “sosyal hizmet” birimine her seferinde ayrı ayrı yapabilirsin.

Başvurun incelenirken o anda içinde bulunduğun koşullara bakılır ve geçimini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıp yapmadığın; örneğin işsiz isen iş bulma kurumuna yazılıp yazılmadığın, iş arayıp aramadığın – araştırılır.

Ayrıca senin ve ailenin hem isveç’teki hem de yurtdışındaki her türlü gelirin (çocuk ve nafaka parası, kira yardımı, yurtdışı emekli maaşı, vergi iadesi, piyango ikramiyesi) ile üzerine kayıtlı taşınır (banka hesabındaki nakit para, hisse senedi, altın ve mücevher, antika eşya, otomobil, yat) ve taşınmaz mülkün (ev, yazlık, dükkan, arsa, tarla) göz önüne alınır.

Birkaç defalık geçici sosyal yardım aldıktan sonra kendi imkanınla geçinebilmen için senden öncelikle en geç 3 ay içinde eğer varsa bu türden mülklerinin bir kısmını satman ya da satılığa çıkarman istenebilir.

Geçimini sağlayacak hiçbir gelirin yoksa eğer asgari tutar olan “riksnorm“un tümünü alırsın. Az da olsa herhangi bir gelirin varsa o zaman sadece o gelirinle “riksnorm‘ arasındaki farkı alırsın.

2017 yılı asgari sosyal yardım “riksnorm” tutarları şöyledir:

Kişisel geçim yardımı;

Tek kişi: 2.980 kr

Evli çift: 5.370 kr

Evdeki çocuk başına:

0 yaşında: 1.860 kr

1-2 yaşında: 2.100 kr

3 yaşında: 1.850 kr

4-6 yaşında: 2.100 kr

7-10 yaşında: 2.690 kr

11-14 yaşında: 3.120 kr

15-18 yaşında: 3.540 kr

19-20 yaşında: 3.570 kr

Evdeki kişi sayısına göre ortak hane gideri:

1 kişi: 950 kr

2 kişi: 1.060 kr

3 kişi: 1.330 kr

4 kişi: 1.520 kr

5 kişi: 1.740 kr

6 kişi: 1980 kr

7 kişi: 2.150 kr

Fazladan her bir kişi için de 170 kr eklenir.

Evli ya da birlikte olmayan ve aynı hanede yaşayan her yetişkin ayrı bir kişisel yardım (2.980 kr) alır ve ayrıca onun için de bir kişilik ortak hane gideri verilir.

Örneğin 5 kişilik bir aileyle birlikte aynı evde yaşayan bir yetişkinle birlikte bir hanenin alacağı ortak gider yardımı şu şekilde hesaplanır:

5 kişilik aile için ortak gider 1.740/5 + (348) yetişkin kişisel yardımı 2.980 = 3.328 kr.

Asgari sosyal yardım tutarı olan riksnorm hesaplamasında o hanede kaç kişi yaşadığı, çocukların yaşı, okul durumu, çocukların öğle yemeğini evde mi yoksa okulda mı yediği ve evdeki yetişkinlerin evli ya da birlikte mi oldukları göz önünde tutulmaktadır.

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü (Socialstyrelsen) verilerine göre İsveç’te 2015 yılının tümünde yaklaşık 415.500 muhtaç kişiye 10 milyar 600 milyon kron sosyal yardım parası ödenmiştir.

isveç çocuk parası konumuz hakkında aklınıza takılan soruları bizlere konu altımızdaki yorum kısmından bizlere yazarak bildirebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Japonya Çocuk Parası başlıklı makalemizde japonya emzirme ödeneği ve japonya süt parası hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yapan Kullanıcılar

  1. Sayın yetkili,
    İsveç’ te devletten yardım alabilmek için İsveç’ te ikamet zorunluluğu var mıdır? Misal Türkiye’ de yaşayan bir İsveç vatandaşı da yardımlardan faydalanabilir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir