Doğum Parası Nedir?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sutparasicom/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ile Mavi kart sahip ailelere verilen bir yardımdır.

Doğum Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

  1. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor
  2. Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.
  3. Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.
  4. Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmadan öncelikle nüfus müdürlüğüne giderek yeni doğan çocuğunuzun geçici kimlik belgesini almanız gerekir. Başvuru esnasında dünyaya yeni gelen çocuğunuzun TC kimlik numarası istenecektir.

Canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapılır.

Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sitesinde yer alan “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulup imzalanır.

Gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamlayan kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya e-Devlet yoluyla başvurularını gerçekleştirebilir.

Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur.

Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

Doğum Parasından Kimler Faydalanabilir?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum Yapmış Anne Ne Kadar İzne Ayrılır ?

Kadın işçilerin ücretli iznin yanı sıra yine doğum sebebiyle ücretsiz izin hakkı da var. Eğer kadın işçi doğum izninin ardından çocuğu ile daha fazla ilgilenmek isterse, doğum izninin bitiminin ardından 6 ay daha izin kullanabiliyor. Ancak bu süre içinde ücret alamıyor.

2023 Yılı Güncel Doğum Parası?

2023 doğum rapor parası ne kadar oldu?

Toplam 16 hafta doğum izni olduğuna göre 112 gün doğum rapor parası ödenecektir. Günlük ücreti 333,6 TL olan annenin alacağı rakam 333,6 x (3/2)” 222,4 TL olacaktır. Günlük bulunan ücret doğum izni ile çarparsak; 222,4 x 112 = 24908,80 TL doğum rapor parası alacaktır.

Bir önceki yazımız olan Çocuk Aşı Parası başlıklı makalemizde çocuk aşı parası başvurusu ve çocuk aşı parası sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir