Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları 2018

Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları 2018

Doğum parası, yeni doğum yapan annelerin bebekleri için ailelere ödenen karşılıksız yardım parasıdır. Doğum parası almak isteyen ailelerin öncelikle başvuru yapması, yapılan bu başvurunun olumlu olarak sonuçlanması gerekmektedir. Doğum yardımı 2015 yılı itibari ile yürürlükteki yerini almış ve 15-15-2015 tarihi  sonrasında doğan yeni çocuklar için ailelere yardım yapılmasını sağlamıştır. Doğum parası tek çocuk ile sınırlı değildir, yeni doğan tüm çocuklarınızı kapsamaktadır. Doğumun ardından alacağınız doğum parası, ilk etapta bez paralarını karşılamak için sizlere yardımcı olacaktır. Doğum parasının nasıl alınacağına geçmeden önce doğum parası ve süt parasının ayrı iki yardım olduğunu belirtmek faydalı olacaktır. Süt parası ile ilgili detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Doğum Parası Yardımı

Her yeni doğan çocuk için yapılan doğum parası yardımı 1 defaya mahsus olmak üzere 300 Türk Lirası’dır. Tabi bu rakam ilk doğacak olan çocuğunuz için geçerlidir. Doğacak ikinci çocuk için alınacak ücret 400 Türk Lirası, doğacak 3 ve sonraki çocuklar içinse 600 Türk Lirasıdır. Doğum parası almak için bebeğin sağlıklı ve hayatta olması gerekmektedir. Yurt dışında yaşayan ve yeni doğum yapan Türk Vatandaşları da bu yardımdan faydalanabilmektedir.

Doğum Parası Yardımı Başvuru ve Şartları 2018

Doğum Parası Başvuru Şartları

SSK doğum parası hekim raporuna istinaden ödenmektedir.

  • Çalışmaya devam ediyor olmalısınız : Doğum parası almanın ilk şartı doğum izninin başladığı tarihte sigortalı olarak çalışma hayatına devam edilmesidir.
  • Pirim Ödeme Gün Sayısı : Doğum yaptığınız tarihten geriye dönük olarak son 12 ay içerisinde 3 ay sigortalı olarak çalışmış olmanız yani 90 gün priminizin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Raporunuzu kullanın : Doğum raporu süresinde izinli olmalı, işyerinde çalışmamalısınız.
  • Canlı Doğum Yapılması : Doğum parası almanın diğer şartı bebeğin dünyaya canlı olarak gelmesidir. Aksi durumlarda doğum parası ödenmemektedir.Doğum parası bazı durumlarda çalıştığınız firma tarafından maaş halinde ödenmektedir. Örnek vermek gerekirse, doğum iznine ayrıldınız ancak maaşınız kesilmedi, iş yerinizden maaş almaya devam ediyorsunuz. Çalıştığınız firma bir mağduriyet yaşanmaması adına maaşınızı kesmez, çalışmasanızda sizlere maaş ödemeye devam eder. Devlet tarafından size ödenen doğum parasını bu durumda şirketinize vermeniz gerekecektir. Çünkü çalıştığınız şirket Devlet tarafından yapılacak olan ödemeyi aylık maaş halinde sizlere ödemiş olacaktır.

Yorum Yapan Kullanıcılar

  1. bilgilendirme için çok teşekkür ederim sizin sayenizde süt parası aldım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir