Doğum Yapan Annelere Ödenen Süt Parası
Yeni doğum yapan anneye verilen anneye süt parası ödeneği devlet desteği birkaç aşamadan oluşmaktadır. Kısacası devlet yetkilileri ihtiyaç durumunda annelere birkaç alternatifle maddi yardım yapmaktadır. Bunların ilk adımı olan süt parası doğumdan hemen sonra yapılan başvuruyla birlikte anneye verilmektedir. Süt parası miktarı 2018 yılında 149 lira olarak güncellenmiştir. Oldukça uzun bir süreden bu yana uygulanan süt parası uygulaması bir sefere mahsus annelere verilmektedir. Bu para ile temel ihtiyaçlarını gidermeleri istenen anneler bu parayı başvuru yaparak alabilirler. Emzirme parası ne kadar sorusuna almanız gereken tüm cevapları içeriğimizde sizler için yazdık. Emzirme parası almak için ihtiyacınız olan hemen her türlü bilgi burada yer almaktadır.
Emzirme Süt Parası Neden Verilir?
Devlet gerek doğum oranlarını kalkındırmak gerekse de ülkede ki mevcut refah seviyesini yükseltmek maksadıyla emzirme parası vermektedir. Bu verilen para belirli dönemlerde bir çok kez gündeme gelmiştir. Emzirme parası alanlar doğum sonrası sıcağı sıcağına ihtiyaçlarını görebilsinler diye bu adım atılmıştır. Bu uygulama daha da geliştirilerek “Çocuk Yardımı” adı altında ebeveynlere birçok koşul altında devlet yardımı yapılmaktadır. Devlet bu hakkı alım koşullarını sağlayan hemen her kadına sağlamıştır.
Emzirme Parası Kimlere Verilir?
Emzirme parası her isteyen adaya verilmemektedir. Bu parayı almak için bazı şartlara sahip olunması gerekmektedir. Emzirme parası kimlere verilir sorusunun ilk ve temel yanıtı doğum sonrasında çocuğu fiilen yaşayan annelere verilmektedir ifadesi olacaktır. Emzirme parası almak istiyorum diyen annelerin ilk olarak bu çocuğu resmen evliyken dünyaya getirmiş olmaları gerekmektedir.
Gayri resmi ilişkiler neticesinde dünyaya gelen çocuklara bu ödenek olanağı sağlanmamaktadır. Bu parayı almak için iki temel durum bulunmaktadır. Sigortalı ( annenin 4/a veya 4/b statüsünde sigorta sahibi olması gerekir. ) anneler buu ödeneği almak üzere başvuruda bulunabilir. Aynı şekilde eşi sigortalı olup kendisi sigortasız olan annelerde eşi vasıtasıyla bu ödenekten faydalanabilir. Süt parası almak için şartlar altında bir diğer unsur ise sigorta işlemleridir. Kendi adına b statülü sigorta sahibi kadınların doğum öncesinde ki gün içerisinde en az 120 kısa gün pirimi ödenmiş halde olmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Süt Parası Aylık Olarak Alınır Mı başlıklı makalemizde çocuk süt parası aylık ödenirmi ve süt parası aylık olarak nasıl alınmalı hakkında bilgiler verilmektedir.